Olivový olej je skutečný zázrak, a některé kultury ho za zázrak opravdu považují, bez nadsázky. Olivový olej je olej, který se získává extrahováním zrající části olivovníku. Existuje ho mnoha druhů, liší se od sebe varvou, chutí a také cenou, samozřejmě.
Přední výrobci olivového oleje se nachází ve středomoří, Španělsko, Itálie, Řecko. Dále se olivový olej hojně vyrábí v Jižní Americe nebo Kalifornii.
Využívá se samozřejmě v kulinářství, například pro dochucení pokrmů, nakládání nebo při konzervaci potravin. Rybí konzervy v olivovém oleji jste jistě už někdy ochutnali. Požívá se také pro výrobu kosmetiky, hygienickým produktů a nebo má využití v textilním průmyslu.
Olivový olej je součástí středomořské stravy, která je obecně propagována jako strava, která je velmi prospěšná našemu zdraví. Jaké jsou zdravotní přínosy olivového oleje?
Kardiovaskulární systém
Olivový olej je prospěšný pro zdraví našeho srdce. Prokázalo se, že pravidelná konzumace vede k pokles rizika infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Používání olivového oleje je také spojené se snížením krevního tlaku a cholesterolu.
Zdravá erekce
Podle studií muži kteří konzumují středomořskou stravu a hlavně olivový olej, mohou vyřešit své problémy s erekcí. Konzumace olivového oleje slouží jako prevence, ale může vám pomoci i v případě, kdy touto poruchou erekce již trpíte.
Snížení rizika rakoviny
Žádné jídlo není zázračné a žádné vám nezaručí, že vás nikdy neohrozí rakovina. Ovšem pravidelná konzumace olivového oleje vám může pomoci snížit riziko u některých druhů rakoviny, například u rakoviny tlustého střeva nebo prsu.
Podpora zdravých střev
Olivový olej podporuje taktéž zdraví vašich střev. To, abyste měli v pořádku střevní mikrobiom, je velmi důležité. Ovlivní to totiž vaše trávení, náladu ale i funkce mozku. Podle studií 1,5 lžíce olivového oleje denně může zvýšit zdravý mikrobiom ve vašich střevech.